Djurpark

Ölands Djurpark erbjuder sina besökare olika arter av djur från världens olika hörn. Tiger, lejon, zebra, orm, alligator, kragbjörn, lodjur, gibbon, schimpans är bara några av de djur ni finner hos oss. Vi erbjuder inte bara svenska arter utan även från andra delar av världen.

   

Ölands Djurpark och de andra parkerna i Sverige och världen har idag en annan betydelse än de hade förr. Idag är djurparkerna en avelsbank gentemot naturen. Genom olika föreningar och organisationer jobbar vi för att försöka rädda de utrotningshotade djuren i världen. Förutom att roa och lära besökarna är vårt mål för verksamheten även:

  • Att deltaga i olika bevarandeprojekt och på så vis hjälpa hotade djur
  • Att samarbeta med skolor
  • Att ha fortbildande funktion genom att visa våra djur. Samt ge publiken lättförstålig och pedagogisk information om våra djur.

Idag ställs inte bara högre krav från medvetna besökare utan även ifrån myndigheter och organisationer. Varje år skall nya hägn godkännas av Länsveterinären med flera. Detta gör att en ständig utveckling av parken hela tiden pågår. Till skillnad från många andra parker är Ölands Djurpark endast uppbyggd på de entréavgifter som man lägger för att besöka parken. Det vill säga här förekommer varken nu eller tidigare bidrag från stat, kommun eller EU.

  

Egen Veterinär och Zoolog

Till parken finns både en egen veterinär och zoologer knutna. Veterinärens uppgift är att kolla så att alla djur mår bra, att foderstater följs, att vitaminer ges ut, att avmaskningar sker mm. Veterinären hos oss har sin egen klinik på parken där enklare undersökningar och operationer kan utföras.

Zoologernas uppgift är också att se till så att djuren har det bra, men dessutom skall han förse dem med aktivering, vara med vid uppförande av nya djuranläggningar så att det passar varje specifik art, kontakt med andra parken för avelssamarbete m.m. Skall även ge råd till djurskötarna om vad som är speciellt med varje art men även individ. En av våra zoologer är den kända djurexperten, som jobbat inom branschen i stort sett hela sitt liv.

  

Ölands Djurpark är medlem i olika organisationer, inte bara i Sverige utan även hela världen. Som medlem i SDF, Svenska Djurparksföreningen, ska djurparken inneha för sin verksamhet alla erforderliga tillstånd, samt uppfylla SDF:s krav för medlemskap i enlighet med SDF:s fastställda stadgar och etiska regler. Föreningen verkar för att stödja, upprätthålla och utveckla den professionella nivån inom medlemsparkerna, SDF är verksam inom bevarande, forskning och utbildning och företräder djurparkerna gentemot myndigheter och organisationer. Utöver medlemskap i SDF är Ölands Djurpark också medlemmar i EAZA - Euroeiska djurparksföreningen, EEPTropikföreningen, Iaapa, IZE-International Zoo Educators Association, IAAPA mfl. Samtliga anläggningar i parken är också godkända enligt BALAI. En del av medlemssymbolerna finner ni längst ner.